Co na podłogę do kuchni? 9 inspirujących propozycji

Co na podłogę do kuchni? 9 inspirujących propozycji

Co na podłogę do kuchni? 9 inspirujących propozycji

Wybór najlepszego materiału na podłogę do kuchni to wyzwanie. Dostępnych rozwiązań jest mnóstwo, a oprócz kwestii wizualnej należy wziąć pod uwagę aspekt praktyczny. Podłoga w kuchni narażona jest na zabrudzenia i wilgoć, dlatego powinna być na nie odporna. Jaki materiał wybrać na podłogę w kuchni, by była zarówno piękna, jak i najlepsza pod względem użytkowym? Sprawdź nasze propozycje i wybierz najlepszą opcję dla siebie!

Płytki ceramiczne na podłogę do kuchni

Płytki ceramiczne to dotąd najpopularniejszy materiał wykończeniowy stosowany w kuchni. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, ścieranie, a także środki chemiczne stosowanie do sprzątania. Wybór wielkości, kształtu, kolorów i wzorów jest szeroki, dlatego każdy jest w stanie znaleźć odpowiednie kafelki do swojego wnętrza. Łatwo utrzymać je w czystości i nie wymagają zaawansowanych zabiegów pielęgnacyjnych. Nie każdemu jednak odpowiada to, że są zimne w dotyku i nieprzyjemnie jest stać na nich boso. Rozwiązaniem może być ogrzewanie podłogowe.

Płytki do kuchni - czym kierować się przy ich wyborze?

Podłoga w kuchni narażona jest na częste zabrudzenia, szczególnie w domach miłośników gotowania. Nawet jeżeli nic się nie rozleje, podczas przygotowywania potraw kropelki pryskają na blaty, fronty szafek, a także podłogę powodując, że pomieszczenie wymaga częstego sprzątania. Podłoga w kuchni narażona jest także na zabrudzenia przez mocno barwiące substancje, takie jak sok z buraka czy kurkuma. Dodatkowo istnieje ryzyko  uszkodzeń mechanicznych (upadek ostrego noża czy ciężkiej patelni).

Wybierając płytki do kuchni, należy zwrócić uwagę na kilka aspektów:

  • Twardość - płytki powinny być twarde, odporne na pęknięcia. Na podłogę najczęściej stosuje się gres, który jest wypalany w wysokich temperaturach, dzięki czemu odznacza się ponadprzeciętną twardością.
  • Odporność na ścieranie - kuchnia to miejsce często uczęszczane, a podłoga w niej często wymaga częstego przecierania.
  • Nasiąkliwość - warto wybrać płytki odporne na wilgoć, ponieważ w kuchni łatwo o rozlanie różnego rodzaju płynów. Panuje tam również większa wilgotność, gdy w czasie gotowania wydziela się dużo pary wodnej.

Jaki kształt płytek na podłogę do kuchni?

Kafelki podłogowe różnią się między sobą wielkością i formą. Oprócz tradycyjnych płytek kwadratowych coraz popularniejsze są te w niestandardowych kształtach. Obok coraz popularniejszych kafli imitujących deski podłogowe, znajdziesz na przykład płytki w kształcie heksagonalnym lub oktagonalnym. Pierwsze służą do układania wzoru przypominającego plaster miodu. Płytki z ośmioma krawędziami można ułożyć w popularną dawniej posadzkę, w której duże, białe kafle przeplatają się z małymi czarnymi. Tego typu podłoga sprawdzi się w kuchni retro, ale także nowoczesnej.

Jakiej wielkości kafelki na podłogę do kuchni wybrać?

Płytki podłogowe można podzielić na małe, średnie i wielkoformatowe, które robią się coraz bardziej popularne. Każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety.

  • Wielkoformatowe
    Ich zaletą jest nowoczesny wygląd. Montuje się je w sposób bezfugowy, dzięki czemu spoiny są bardzo wąskie, niemal niewidoczne i całość tworzy monolityczny efekt. To rozwiązanie optycznie powiększa pomieszczenie i pasuje do nowoczesnych, minimalistycznych wnętrz, ale także stylów eleganckich, takich jak hampton czy glamour. Brak fug zapobiega też gromadzeniu się zanieczyszczeń, dzięki czemu utrzymanie podłogi w kuchni w porządku jest łatwiejsze.
  • Średnie
    Płytki o krawędzi ok. 30 cm są najbardziej uniwersalne, sprawdzą się w każdej kuchni, a ponadto występują w różnych kształtach.
  • Małe
    Na rynku jest także duży wybór płytek w rozmiarze dużo mniejszym niż przeciętny, z którego można układać różne mozaiki. Kafelki te występują w wielu kształtach, nie tylko popularnym kwadratowym, ale też sześciokątów, rombów czy imitującym klepki podłogowe, które można ułożyć w jodełkę.

Co na podłogę do kuchni zamiast płytek?

Mimo że płytki to najpopularniejsza opcja, jest wiele innych materiałów, które sprawdzą się w miejscu narażonym na wilgoć i uszkodzenia. Jeżeli lubisz niebanalne, oryginalne rozwiązania, przejrzyj inne pomysły na podłogę do kuchni.

Naturalny kamień na podłogę do kuchni

Kamień jest naturalnie piękny, twardy, odporny na uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę. Najczęściej wybieranym rodzajem jest granit. Silne środki chemiczne mogą go uszkodzić, dlatego przy sprzątaniu podłogi z kamienia należy wybierać naturalne metody. Jest też bardziej nasiąkliwy niż płytki. Przed skorzystaniem z kuchni warto go dobrze zaimpregnować. Położenie kamienia na podłodze jest kosztowniejsze niż wybór płytek, więc jeżeli zależy Ci wyłącznie na efekcie wizualnym, rozwiązaniem może być montaż kafli imitujących kamień naturalny.

Podłoga do kuchni - posadzka z cegły

Kolejną propozycją są cegły na podłodze w kuchni. To rozwiązanie dość oryginalne, które sprawdzi się przede wszystkim we wnętrzach utrzymanych w stylu industrialnym, rustykalnym czy prowansalskim. Zaletą cegły jest naturalność i niski koszt materiału. Ponadto jest to opcja ekologiczna, jeśli płytki ceglane pochodzą z recyklingu i są produkowane z cegieł pozyskanych z rozbiórki budynków. Ich podłużny kształt stwarza możliwość ułożenia dowolnych wzorów - w jodełkę, mijankę czy w zrąb. Efekt jest ciekawy, jednak cegły są mocno nasiąkliwe, więc podłoga wymaga zabezpieczenia warstwą winylu lub żywicy.

Betonowa podłoga w kuchni

Wylany na podłogę przecierany lub polerowany beton jest rozwiązaniem trwałym, odpornym na uszkodzenia, wilgoć i wysoką temperaturę. Surowy beton wchłania wodę i zabrudzenia dlatego musi zostać odpowiednio zaimpregnowany. Brak spoin sprawia, że łatwiej się go sprząta, a ponadto optycznie powiększa wnętrze. Wylanie i odpowiednie wykończenie posadzki z betonu wymaga wynajęcia odpowiedniego fachowca i sprzętu. W dotyku jest zimny, ale można zamontować ogrzewanie podpodłogowe.

Pomysł na podłogę do kuchni - żywica

Podłoga z żywicy, podobnie jak betonowa, charakteryzuje się dużą odpornością na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne, ścieranie, wodę i wysokie temperatury. Jest wylewana, więc nie ma spoin, w których gromadzi się brud. Bardzo łatwo utrzymać ją w czystości. W zależności od wykończenia może być matowa lub połyskliwa, a pod wierzchnią warstwą można zastosować dowolny wzór.

Co na podłogę do kuchni? Lastryko!

Lastryko wygląda efektownie i jest coraz bardziej popularne. Jest to materiał przypominający wyglądem kamień, lecz powstaje z mieszanki żywic, betonu i kruszywa. Można je kupić w postaci gotowych płytek lub wylać na miejscu. Drugie rozwiązanie podobnie jak beton i żywica wymaga zatrudnienia fachowca, ale pozwala uzyskać podłogę pozbawioną spoin, co daje efekt powiększenia przestrzeni. Taką podłogę także łatwiej się sprząta. Podłoga z lastryko jest także trwała, odporna na zarysowania, uszkodzenia i wilgoć.

Wykładzina PVC na podłogę w kuchni

To rozwiązaniem ekonomiczne, doskonałe na szybką metamorfozę wnętrza. Duży wybór różnego rodzaju wzorów sprawia, że wykładzina może imitować płytki, beton i mieć dowolny kolor. Jej montaż jest łatwy i szybki, może być położona na panelach, kafelkach czy parkiecie. Dzięki temu, że sprzedawana jest w dużych kawałkach, można uniknąć spajania. Jest odporna na wodę, łatwa do utrzymania w czystości, ciepła w dotyku, a ponadto dość miękka. Doskonale tłumi dźwięk. Jej wadą jest podatność na uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę, dlatego może łatwo ulec uszkodzeniu.

Pomysł na podłogę do kuchni - panele winylowe 

Panele winylowe produkowane są z tego samego materiału PVC, z którego jest wykładzina. Składają się jednak z wielu warstw i są wzmocnione poliuretanową powłoką, dzięki czemu są trwalsze i bardziej odporne na ścieranie. Wierzchnia warstwa nie ulega ścieraniu, więc do sprzątania można używać środków chemicznych. Panele LVT występują w różnych kształtach i teksturach. Mogą imitować inne materiały, takie jak kamień, płytki czy drewniane deski. Bardzo łatwo się je montuje. Ponadto są antypoślizgowe, ciepłe w dotyku i trwałe.

Drewniana podłoga w kuchni - czy to możliwe?

Podłoga z drewna wygląda naprawdę luksusowo, jest naturalna i odpowiednio pielęgnowana jest w stanie wytrzymać wiele lat. Z drugiej strony jest wyjątkowo nieodporne na wilgoć i zmiany temperatury. Zbyt duża ilość wilgoci sprawia, że drewno pęcznieje, a niezaimpregnowane jest w stanie wchłaniać różnego rodzaju zabrudzenia. Drewno do kuchni będzie dobrym wyborem pod warunkiem odpowiedniego przygotowania. Warto przede wszystkim wybrać twarde drewno, odporne na uszkodzenia mechaniczne (np. dąb, jesion czy klon). Ponadto deski powinny być jak najszersze i polakierowane najlepiej kilkukrotnie.

Po ułożeniu ich należy odczekać odpowiedni czas, aż drewno nabierze temperatury i wilgotności pomieszczenia. Ostatnim krokiem jest uszczelnienie spoin specjalnym środkiem. Wymaga to więcej pracy i dłuższego czasu, jednak naturalne drewno ma wiele zalet. Nie tylko świetnie wygląda, dobrze się starzeje, ale też jest ciepłe w dotyku i naturalne. Ponadto podłogę z drewna można wielokrotnie odnawiać. To trwałe rozwiązanie, które nigdy nie wychodzi z mody. Inną opcją jest pokrycie drewnianej podłogi warstwą przezroczystej żywicy, która zabezpieczy jej powierzchnię. Zamiast prawdziwego drewna można zastosować w kuchni panele winylowe, które imitują teksturę drewna, a są odporne na wilgoć i ścieranie.

Rozwiązań na podłogę do kuchni jest naprawdę sporo. Jeżeli często gotujesz i w inny sposób intensywnie używasz kuchni, weź pod uwagę podłogi odporne na ścieranie, zabrudzenia i urazy mechaniczne. Jeżeli rzadko korzystasz z kuchni, jest to pomieszczenie otwarte na salon i zależy Ci przede wszystkim na efekcie wizualnym, możesz pozwolić sobie nawet na przepiękną podłogę z drewna.


Komentarze