Remont kuchni - czym się kierować?

Remont kuchni - czym się kierować?

Remont lub zaaranżowanie od podstaw kuchennego wnętrza jest niemałym wyzwaniem. Kuchnia to pomieszczenie o szczególnym przeznaczeniu. Projektując jej wnętrze, powinniśmy zwracać baczną uwagę na wiele czynników, które będą wpływać na komfort podczas codziennego gotowania – jakość sprzętu, estetykę, budulec i układ mebli… Dla wszystkich osób planujących w swoim domu kuchenną rewolucję mamy kilka rad, dzięki którym nowa kuchnia stanie się cieszącą oczy i w pełni funkcjonalną przestrzenią.

Jakość przede wszystkim

Wyposażenie kuchenne ma nieustanny kontakt z czynnikami, które mogą osłabiać jego strukturę. Wysokie temperatury, unoszące się w powietrzu kłęby pary wodnej, zanieczyszczenia i styczność z ostrymi narzędziami nie sprzyjają nienagannej kondycji mebli. Zanim zamówisz zabudowę z katalogu, sprawdź, z jakiego materiału została ona wykonana. W wymagającym, kuchennym środowisku sprawdzą się meble zbudowane z wysokogatunkowej, pokrytej folią lub laminatem płyty MDF albo litego drewna (w kuchni celująco zdają egzamin egzotyczne gatunki).

Nieodłączną częścią kuchennej zabudowy są blaty. Blaty kuchenne powinny podkreślać walory szafek i harmonijnie z nimi współgrać oraz wyróżniać się twardością, odpornością na uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę. Istotne jest, aby materiał nie chłonął zanieczyszczeń i wody. Wszystkie te wymagania spełniają granit, drewno, kompozyt (staron, corian, kerrock). Popularny w modnych kuchniach marmur okazuje się być nasiąkliwy i stosunkowo miękki, co w długofalowej perspektywie może negatywnie wpływać na jego estetykę. Zadbaj również o to, aby nad blatem w sąsiedztwie płyty grzewczej na ścianie znajdowała się łatwa do utrzymania w czystości okładzina o wysokiej odporności na wysoką temperaturę.

Sara Sonoma

Sara Sonoma

Trójkąt roboczy

Kluczowym czynnikiem wpływającym na komfort podczas codziennego gotowania jest układ mebli oraz sprzętu. Architekci projektujący kuchenne wnętrza kierują się zazwyczaj zasadą „trójkąta roboczego”. Według niej podstawowe sprzęty kuchenne odgrywające nadrzędną rolę podczas przygotowywania posiłków, czyli lodówka, kuchenka oraz zlewozmywak, powinny być rozłożone na wierzchołkach niewidocznego trójkąta.

Poruszanie się po kuchni będzie swobodne, a kompozycja będzie sprawiała wrażenie przemyślanej i uporządkowanej, jeśli meble będą ułożone w jednym ciągu lub będą układać się w kształt litery L. Jeśli kuchnia jest mała, zrezygnuj z pełnej zabudowy górnej na rzecz lekkich półek, relingów i haczyków.

Design dopasowany do pomieszczenia

Planujesz przenieść na grunt swojej malutkiej kuchni podpatrzoną w katalogu aranżację z ciemnymi, matowymi meblami? Niestety, nie wszystko to, co jest modne, sprawdzi się w każdym pomieszczeniu. Właściciele małych kuchni powinni szczególnie mieć się na baczności. Fason zabudowy, kolor i wykończenie frontów powinny współgrać nie tylko z indywidualnym gustem gospodarzy, ale również wymiarami i układem pomieszczenia. Ciemne, matowe meble pochłaniają światło i mocno dominują w kompozycji, dlatego dedykowane są przede wszystkim przestronnym, dobrze nasłonecznionym wnętrzom. W ciasnych kuchniach zdecydowanie lepiej sprawdzą się lekkie formy – zabudowa w stylu skandynawskim czy minimalistyczne meble z białymi, połyskującymi frontami.

Kuchnia Bianka

Kuchnia Bianka